Hooggevoeligheid en geluid
We zitten in de auto op weg naar familie. De kinderen achterin de auto hebben er zijn in. Zonder de ander te horen praten ze door elkaar heen en vuren daarbij ook hun vragen en verzoeken op mij af. Het komen tot vertrek gaat bij ons niet altijd vloeiend. Het is een hele klus om iedereen op het voorgenomen tijdstip in de auto te krijgen. Geplast? Tanden gepoetst? Bril op? Spelletjes mee om bij de familie te doen mocht het 'saai' zijn? Als ik dan in de auto zit, merk ik wat het me gekost heeft: ik ben moe en blij dat ik zit. De veelheid aan vragen en de chaos in geluid dringen mijn oren binnen en vinden een plek in mijn borst. Drukkend. Zwaar. En hoewel ik het me niet bewust ben, ga ik dienstbaar door de vragen te beantwoorden en werk hard om afleidende en verstorende geluiden buiten me te houden.
Nog meer prikkels!
Dan zet mijn man de radio aan. Een lekker nummer! En hij draait de volumeknop wat meer open. Zijn lichaam swingt mee op de muziek en hij roffelt ritmisch met zijn hand mee op de beat.
Ineens is het genoeg. Dit is teveel voor mij. Meer geluid kan ik niet hebben. Dit moet stoppen. En in een reflex beweegt mijn hand zich richting de volume knop om hem zachter te draaien. Mijn man kijkt opzij en trekt zijn wenkbrauwen op. 'Wat is dit? Zo hard is het toch niet' zeggen ze, die wenkbrauwen.
Wat gebeurt er?
Ik ben overprikkelt geraakt. Dat heeft iedereen wel eens. Mensen die hooggevoelig zijn hebben dit sneller omdat hun zintuigen (ogen, oren, neus, mond en tastzintuig) meer en subtieler waarnemen. En omdat wat ze waarnemen, intenser beleven. Zo kan geluid lastig te verdragen zijn. Zeker als het hard is of er meerdere geluiden tegelijk zijn. Meestal gaat het bij gevoeligheid niet om één aspect zoals geluid. Het zijn vaak meerdere dingen die op hetzelfde moment spelen. Zo was ik bezig behulpzaam te zijn door de vragen van de kinderen te beantwoorden. Was ik aan het voldoen, namelijk op tijd bij de familie aankomen. Was ik actief in het harmonieus laten verlopen van ons vertrek. En was ik mezelf van kritiek aan het voorzien over hoe ik het deed...
Ik was zo met mijn aandacht bij de omgeving dat ik vergat hoe het bij mij was: vol! En de muziek die mijn man aanzette was de druppel en hielp me dat bewust worden.
Wat nu?
Ik kan de radio uitzetten en iedereen in de auto vragen stil te zijn. Ik kan de kinderen voorstellen een (rustig) spelletje te doen. Dan probeer ik de wereld om me heen aan te passen op wat ik kan verdragen.
Ik besluit iets anders te doen. Iets te oefenen wat ik al weet...
'Aandacht naar binnen'
Ik breng mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik sluit mijn ogen en voel de autostoel waar ik in zit. Ik merk op dat ik gespannen zit. Ook voel ik dat de stoel zacht is en stevig. En zonder dat ik iets doe beginnen mijn spieren zich te ontspannen. Ik merk nu ook een drukte in mijn hoofd, een gonzen. En een druk op mijn borst. Ik ben er met mijn aandacht bij. Zonder dat er iets hoeft te gebeuren, zonder dat het anders moet.
'Aandacht weer naar buiten'
Ik word rustiger, mijn lichaam ontspant meer en meer. Ik voel dat er weer ruimte komt. Langzaam dringen de geluiden om me heen tot me door. Hé, ik had daar even niets meer van gemerkt. Ik open mijn ogen en zie dat iedereen zijn gang gaat. Ook even zonder mij. Ik glimlach en heb weer zin in de dag met de familie.
Wat kun je doen?
Bij hooggevoeligheid is de aandacht veelal naar buiten gericht. Omdat verbinding en harmonie belangrijk zijn. En omdat de zintuigen zo veel oppikken. Doordat de aandacht dan niet bij jezelf is, voel je niet hoe het bij jou is en kan overprikkeling ontstaan. Gelukkig kun je wel oefenen de aandacht naar binnen te richten. De aandacht naar het lichaam te brengen zodat je daar kunt waarnemen hoe het er is. Net zoals dat gebeurt met het waarnemen in de omgeving. Alleen dan bij jezelf...
En dan kun je ook zorg dragen voor wat jij nodig hebt.
Cursus
Elk jaar in september start ik een cursus van acht avonden voor gevoelige mensen.
Het is een cursus waarin thema's van hooggevoeligheid aan bod komen, zoals:
- Hoe heb ik minder last van de prikkels om me heen?
- Grenzen voelen en bewaken
- Ruimte innemen
- Rust in het hoofd creëren
- Aandacht naar jezelf brengen
- Emoties en energie beheren
- Evenwicht tussen denken, voelen en doen
- De kwaliteiten van (hoog)evoelig zijn én de valkuilen
In deze cursus ontdek je door theorie, eigen ervaringen en praktische tips meer over jezelf en wat jou helpt. Zodat je stevigheid, rust en stabiliteit ervaart en je de kwaliteiten van je gevoelige aard als kwaliteit kunt inzetten.
Herken je je in dit stukje?
Heeft dit je waardevolle informatie gegeven? Graag zie ik je reactie.
En wellicht is de cursus wat voor jou. Je bent welkom!